Adventure Island II

Nästa spel som dyker upp är Adventure Island II. Tyvärr äger jag inte första delen (eller senare delar) av denna serie så därför får jag börja på del 2 direkt. Det är tillverkat av Hudson Soft som är mest känd för sina Bombermanspel skulle jag gissa. Första Adventure Island kom redan 1986 och denna efterföljare släpptes 5 år senare, 1991. Det är ett klassiskt Platformsspel i form av ”Run&Jump” . Samma sak här som med Addams Family, jag har spelat en variant av Adventure Island på SNES men aldrig på den äldre gråa asken vad jag kan komma ihåg.

 

 

Huvudkaraktären man styr i detta spel är en grottmänniska vid namn Master Higgins. På något vänster har han lyckats skaffa en flickvän som tydligen gillar feta killar med palmlövsfillingar och truckerkeps för det är precis så man ser ut. Flickvännen har i alla fall blivit bortrövad av en ond häxdoktor eller utomjordingar, har inte riktigt fått klarhet i det hela. Hur som helst så måste Higgis ha någon som kan städa hans grotta och ge honom en avsugning när han är bakfull, så han ger sig ut på jakt efter den bortrövade grottkvinnan. 

 

Innan jag förklarar hur spelet ser ut och fungerar kan jag berätta att Adventure Island-serien är en total rip-off av det första Wonder Boy-spelet som släpptes till Sega. Företaget som gjorde Wonder Boy kallade sig för Escape (dom bytte senare namn till Westone OneBit Entertaiment). De skapade Wonder Boy åt Sega 1986 men Escape sålde även hela spelidéen åt Hudson Soft samma år. Eftersom det var skapat åt Sega först så hade Sega alla rättigheterna på huvudkaraktärerna och bossarna, så det gick inte att göra ett Wonder Boy till Nintendo och därför blev det ett Adventure Island som är i princip helt identiskt med Wonder Boy, förutom just karaktärerna och bossarna. Jag vet inte om ni har fattat något av det jag just skrivit så jag lägger upp bilder på spelen så kanske ni ser likheterna.

 

Wonder Boy

 

Adventure Island

 

 

Det är 8 olika öar man ska kämpa sig igenom. På varje ö är det 7-8 banor. Man får inte välja vilken ö man ska starta med utan det sköts automatiskt. Det är ungefär som Super mario, flera världar med delbanor på varje värld.

 

De 8 olika öarna

 

Första Ön

 

 

Kontrollen är i samma stuk som mariospelen, du hoppar på A och springer fortare eller kastar yxor på B-knappen. Du har en energimätare men den visar inte hur mycket mer stryk du tål, utan det är mer som en tidmätare. Den tickar nedåt hela tiden och när den är slut förlorar man ett liv. För att inte tiden ska ta slut hela tiden måste man plocka åt sig olika frukter som dyker upp lite här och där på banorna. Du börjar med 3 liv men man får ganska ofta extraliv pga att du uppnått en viss poängsumma eller att du får ett liv i bonus när du klarar en bana. Man får alltid välja ett bonusägg efter avklarad bana. Äggen i bonusrummet innehåller allt från 50 till 2000 poäng eller en extragubbe.

 

 

  Springer du in i en fiende dör du på studs, en träff, that´s it! Så varje bana är en kamp mot tiden + att du inte får nudda i en spindel, groda, rullande stenar eller vad det nu kan vara. Man har oändligt med continues men tar man en sån får man inte fortsätta på samma bana utan på samma ö man dog på. Det finns diverse olika saker du kan hitta i ägg som hjälper dig på vägen. Det vanligaste man hittar i äggen är yxan. Master Higgis har tydligen en satans bra kastarm för han hivar yxorna som det var tennisbollar. I börjar hittar du ganska ofta ett skateboard i äggen som gör att du tar dig fram snabbare och tål 2 träffar innan du dör. Du kan även hitta olika dinosaurier i äggen som du får rida på. Det finns 4 olika dinos man kan hitta som kan vara till stor hjälp på vissa dryga banor. Om man blir träffad av en fiende när man sitter på en ödla tappar man djuret och får fortsätta som vanligt, man tål en extra träff så länge man sitter på någons rygg. En dino kan tom flyga vilket kan underlätta väldigt mycket. Ifall man tar sig till en boss med husdjuret (finns en boss på varje ö) så slutar man rida av den och dinon hjälper till att attackera bossen istället. Ifall du klarar en bana med en dino eller kastyxorna har du rätt att spara dom till en ”item select meny” som dyker upp innan varje start på banan. Om du klarat en bana med den flygande dinosaurien och sen kommer till en vattenvärld kan du lägga undan din flygdino och välja ett mer vattenvänligt djur ifall du har lyckats spara en sådan tidigare. Men tar du en continue försvinner alla prylar du hade samlat på dig.   

 

 

Det flöt väldigt bra för mig och jag klarade de 5 första öarna utan några större problem. Jag lyckades samla på mig många yxor och dinos så det vart rätt enkelt när man fick starta banan ”fullutrustad” Det kändes skönt och jag tänkte att det skulle bli ett lättsamt och snabb genomgång på detta spel…men ack så fel jag hade. Jag tror aldrig jag behövde ta en enda continue förrän sjätte ön men där dog jag till slut. Det var lite knepigare när man fick starta utan att ha nåt item att välja från start. Men efter nån timmes nötande klarade jag mig till nästa island. Men det ska ju bli svårare ju längre in i spelet man kommer så lite utmaning får man tåla. På sjunde började jag störa mig väldigt mycket på en grej. Man får inte välja vilken bana man ska spela på ön utan gubben har sitt eget liv och går dit han vill på själva ”kartbilden”. Vissa gånger behöver man bara spela 3-4 banor innan man hamnar på bossbanan och vissa gånger måste man jävlas genom 8 banor innan man får möta härskaren på ön.  Det är fruktansvärt störande om man lyckas samla ihop en massa yxor,dinos och extraliv på dom 3 första banorna men sen forsätter bara gubbjävlen och ska spela 4 banor till så man hinner förlora allt man äger innan han går mot slutbanan på ön. Jag fattar inte varför det ens finns en slags kartbild på ön om man inte få välja något. Banorna kunde lika gärna heta 2-1,2-2 och bara rulla på som i mario! Efter 2 timmar på sjunde ön lyckades jag till slut ta mig vidare. På sista ön är i princip alla banor en hetskamp mot klockan + att det finns knappt några ägg som erbjuder dig yxor eller husdjur. Jag dog kopiöst många gånger och det kändes fruktansvärt frustrerande att börja om från början av ön när man väl lyckas klara några banor gång efter gång. Jag kan inte säga att jag spelade mycket bättre när jag dog hela tiden. Man skulle kunna säga som man göra i pokervärlden, jag ”tiltade” vilket innebär att du kokar över av ilska och då brukar man inte göra sina bästa prestationer. Efter 4 timmar (kan vara ännu mer) tog jag mig till slutet av sista banan men tiden gick ut när jag var 5cm från ingången till sista bossen! Självklart kastar jag kontrollen åt helvete och hela konsolen åker ner i backen och spelet hänger sig. Jag inser fort att continue-funktionen inte kommer fungera när jag har startat om NES:et. Allt lutade mot att ge upp med det här spelet som självaste djävulen måste ha tillverkat, men eftersom jag är omänskligt tjurig när det gäller vissa saker så blev det inte så. Jag hade inget större sug på att spela igenom hela spelet igen så jag lyckades googla fram ett trick så man fick välja vilken ö man ville starta på. Visst, det kanske är fegt att fuska men skulle jag inte få klara det här spelet hade jag varit sömnlös i veckor! Det går inte att ge upp när man är så nära. 3 timmar speltid senare lyckas jag till slut kasta en dödande yxa på den argaste av de alla som faktiskt är en fluga. Sen dyker ett ägg upp som min kära flickvän ligger och myser i.

 

Adventure Island II är ett ganska roligt spel trots allt. Simpelt men ändå fruktansvärt svårt emellanåt. Jag har inte visat min starkaste sida med det här spelet. Antagligen hade en utvecklingsstörd 10-åring utan tumme på varje hand klarat det här spelet snabbare än mig. Men tjurig idiot som man är så gick det ju till slut. Jag önskar jag hade någon fler delar av denna serie till NES, finns 3st totalt. Skulle vara skönt att köra vidare nu när man är varm med yxkastande grottpojkar. Här en liten film där nån lirar Adventure Island II:

http://www.youtube.com/watch?v=wNhwpBaALTA

 

 

Speltid: 12-13 timmar

Status: Varvat

 

Dagens Ord:

Religion leder oftare till misär än lycka

 

/RetroMaskThe Addams Family

Nästa spel på listan är ett spel som är tillverkat av Ocean från 1992. Det är sidoskrollat platformsspel  som så många andra NES-spel. Det släpptes i samband med Addams Family-filmen som kom 1991 (http://www.imdb.com/title/tt0101272/). Jag hade aldrig hört talas om familjen Addams före den filmen kom men det är ju en klassisk serie från 60-talet från början. Jag vet aldrig om jag kört det här spelet när jag var ung men jag vet att jag spelat The Addams Family till SNES som även är gjort av,Ocean. Jag gillade filmen och älskade flippret som också kom i samma veva som filmen så jag hoppas spelet håller ett bra mått.

 

 

Storyn handlar om att familjen har blivit vräkta ur hemmet pga en förlust i rätten. Alla familjemedlemmar utom Gomes går in i huset för att försöka ”snacka” tillbaks sitt kära hem. När Gomes ska kolla hur det går märker han att alla i familjen är borta: Morticia,Lurch,Granny,Pugsley,Wednesday och The Thing. Så det handlar alltså om att rädda sina vidriga familjemedlemmar.

 

Man använder sig av A-knappen för att hoppa och försvara sig,alltså hoppa på fienderna precis som i Super Mario. B-knappen använder man endast till att gå in i dörrar och liknande. Om man trycker på startknappen kommer det upp en statusbild där du ser vilka medlemmar och prylar du saknar eller äger. Påminner en del om Goonies 2 tycker jag men mer om det spelet när jag kommer dit på listan.

 

Man har en energimätare och när den är slut förlorar man ett liv. Man börjar med 3 liv och man har 2 continues och när dom är slut är det över. Alltså inge lösenord eller chans att spara när man kommit en bit. Man kan hitta extraliv men det är väldigt sällsynt,jag har hittat 2st. Det finns även en grön ostbit (mums) som fyller på din energi 3-4 cm men dom växer inte på träd direkt.


Kontrollen är inte fantastisk. Hoppar du inte i mitten på fladdermusen,isbjörnen,spöket,döskallen eller vad det nu är för slags fiende kommer du tappa en del skada. Får man en smäll av en onding blir man inte odödlig i en sekund eller två vilket är ganska standard i dom flesta spelen utan så länge man är i nån kontakt med nåt som man tar skada av sugs livsmätare neråt. Så springer du åt höger samtidigt som en fuling drar åt det hållet och lyckas komma i närheten av dig kan du tappa 50% av ditt liv på bara några sekunder.  En annan sak som är jävligt irriterande är när man öppnar en dörr eller kommer in i ett nytt rum,då kan man få ett svärd,kristallkrona eller en fiende rakt upp i arslet direkt bilden kommer fram. Har man inte spelat där tidigare kommer man utan tvekan att tappa skada. Det finns tom vissa dörrar som leder direkt till döden bara man öppnar dem,du öppnar dörren och ramlar rakt ner i ett hav av taggar och förlorar ett liv! Så spelet handlar om att nöta och lära sig vad som gäller innan du öppnar en dörr eller drar i ett snöre och liknande.  Det absolut vidrigaste i det här spelet är när man kommer upp på taket. Det är en tegelvägg som täcker det mesta av bilden men vissa stenar är lösa och ramlar ner på en och då trillar man ner utanför huset och måste gå om en ganska dryg bit för att komma tillbaks till taket. Problemet är att man inte kan se vilka stenar som är lösa så man måste ”jucka” gomes fram och  tillbaka för att locka ner tegelstenarna  som är lösa utan att man ska få dom i skallen. För att det ska vara ännu jävligare är det övergödda fåglar som dumpar stenar på en dig som man ska försöka undvika samtidigt. Jag skämtar inte om jag säger att jag trillat ner 20-25 gånger. Till slut kom jag på att man kunde använda The Thing för man blev odödlig i 9-10 sekunder. Man kan dock bara använda han 3 gånger.
Man börjar ute på gården men större delen av spelet sker inne i huset där det finns allt från isvärldar till vattenbanor. Det är inte ett ”tuta och köra” platform utan det handlar mycket om att du måste hitta saker i rätt ordning för att komma vidare i äfventyret.  Rädda Granny och hitta skiftnyckeln för att hon ska laga maskinen som gör dimma för du behöver dimma för att göra en förminskningsdryck som krymper  den feta sonen som har fastnat i ett hål i väggen osv osv. Så ibland har man ingen aning vart man ska.  Jag satt fast vid ett par tillfällen men jag gillar när det är lite knep och knop,känns mer värt när man kommer vidare. Det ligger även pengar överallt i spelet i form av sedelbuntar,juveler och säckar med $ på. Efter man fått game over  får man skriva in sig på en High Score lista och den mäts på hur mycket pengar man hittat. Jag tyckte det kändes onödigt att plocka på mig slantarna för att komma med på en lista som raderas när man trycker på reset så jag siktade in mig på att hitta min familj och alla items istället. Efter jag nött spelet om och om igen och lärt mig vart man skulle gå och inte gå och lyckas hitta allt kom jag till den stora metalldörren där jag förväntade mig att sista familjemedlemmen skulle vara, fru Morticia . Vad jag snabbt märkte när jag steg in i det rummet var att man behövde samla på sig en miljon dollar för att öppna dörren där Morticia var! Äckliga satans skitspel,dom vill fan inte att man ska klara av det! Vid den här tiden tänkte jag faktiskt ge upp men jag slet istället loss mitt eget pubishår och dunkade huvudet i betongväggen och började om med sikte på att även plocka alla slantar som ligger överallt. Jag tog varje $ jag såg och

räddade allt fram till ”million room” men jag lyckades bara skrapa ihop $930 000-$940 000. Jag går tillbaks och söker i varje rum jag varit i men jag kan inte hitta nå pengar och virrar säkert omkring i 90 min utan att hitta en spänn till. Till slut hittar jag ett hemligt rum som det låg 100lök i och bara väntade på mig av en slump. Man skulle tydligen uppåt (inte B-knappen som med allt annat) när man var i samma höjd som den svarta tavlan/fönstret.

 

När jag har en mille kan jag gå vidare och hamnar i ett rum där 2 idioter kastar knivar på mig (en ser ut som Fester?). Tre stamp var på deras små skallar och jag lyckas äntligen rädda min fru som ger mig en avsugning för besväret…inte riktigt men jag var fan värd en efter allt jag gått igenom!

 
Ett förbannat frustrerande spel som är helt omöjligt att klara utan att nöta och lära sig hur vissa rum fungerar. Jag ångrar dock att jag inte läste manualen eller nåt så jag visste redan från början att jag behövde plocka åt mig alla pengar som ligger överallt. Annars gillar jag det hela med att samla på sig rätt saker för att kunna gå vidare i spelet,blir lite mer än ett simpelt platformsspel.

Länken nedan får ni en uppfattning hur det kan se ut när man är färsk i spelet:

http://www.youtube.com/watch?v=xG7aCfhGE4sEfter alla timmar jag nött det här spelet tror jag att jag skulle klara det under en hyfsad  speedrun. Enligt Twin Galaxies finns det inget rekord på det .

http://www.twingalaxies.com/index.aspx?c=22&pi=23&gi=563&vi=42928

 

Total Speltid: 6-7 tim

Status: Varvat

 

Dagens Ord:

Det mesta är snyggare än din handflata,sluta vara så kräsen!

 

/RetroMask8 Eyes

Det första spelet som dyker upp på min lista är 8 eyes. Det är ett spel som går under kategorin acton/äfventyr. Det släpptes 1988 i Japan och är tillverkat av ett företag som kallar sig Thinking Rabbit (spännande namn?). Det släpptes aldrig i Europa så det är kanske därför man aldrig hört talas om det.

 

 

Man är iaf en snubbe som kallar sig Orin the Falconer som ska leta reda på 8 juveler som hamnat i fel händer efter ett krig med diverse kärnkraftvapen. Tydligen så kan världen få se sitt slut ifall juvelerna/ögonen myser hos dom dumma gubbarna. För att man inte ska vara helt ensam att rädda hela världen har man även med sig en fågeljävel på sin axel som heter Cutrus. Det kan ju inte vara ett dåligt spel om man får ha en skitnödig fiskmås på vänster axel genom hela äventyret...eller?Det första jag märker när jag slår ingång skiten är att det finns password och det är aldrig fel. Finns inget värre än att nöta i 6 timmar sen får NES:et krupp och hänger utan att ha ett password att luta sig tillbaks mot. Det finns även ett 2 player mode och det kan ju vara trevligt om man har några kompisar förutom Molgan. Efter man valt att man ska börja på ett nytt äventyr dyker det upp en bild som ser ut så här:
Man får alltså välja vilken del av världen man börja leta juvelerna. Tråkig som jag är så väljer jag ju förstås det land som är markerat från start,Arabia. Nästa bild som dyker upp får mig att fundera vilket spel jag lirar? Det är äckligt likt Castlevania på så många sätt! Snubben man styr omkring med skulle kunna vara Simon Belmonts utvecklingsstörda bror med röda shorts. Men man har ingen piska utan ett svärd,alltid nåt! Dom som gjorde det här spelet har verkligen fått sina idéer från Castlevania.

 

 

 Men på andra sidan så är Castlevania ett bra spel så jag vill inte vara för kvick på att döma ut det här. Jag lirar på och dör ganska snabbt,man har tydligen bara ett liv sen är det kört. Efter jag dött 10-12 gånger Arabia banan inser jag att det inte blir en mjukstart på den här bloggen. Jag blir till slut varm och kommer till första bossen ganska lätt men jag har inte chans mot honom och dör om och om igen. Känns väldigt frustrerande att spela i 90min och inte klara första banan!

Jag börjar läsa manualen för att se om jag kan få nåt litet tips hur man ska bära sig åt. Efter en stund hittar jag en text som säger att jag måste klara banorna i rätt ordning. Man får tydligen ett nytt svärd efter varje boss man besegrar som man ska använda på en annan boss i ett annat land. Så det är typ som Mega Man då,ni vet rätt vapen på rätt boss annars blir det nästan omöjligt. Men frågan är ju vart man ska starta då? Sen berättar manualen att det svärd man börjar med ska användas i ett land i närheten av Frankrike. Så tydligen är Geografi ett plus om man ska spela 8 brunögon. Jag lyckas iaf välja Spanien till slut och klarar av att spöa skiten ur arga gubben i sluten på banan.

Efter det rullar det på ganska bra än fast jag dör väldigt mycket på vissa banor. Men efter man nött och lärt sig vart man hittar div gömda föremål och fiendernas mönster så kan man ganska lätt komma till bossen på banan. En sak som är rätt störande är att styra papegojan man har på axeln. Man behöver använda den för att komma åt vissa spakar som öppnar dörrar och vissa fiender går bara att döda med kråkan. Men om man spelar 2 player styr en gubben och den andra måsen vilket gör det lite lättare. Jag fastande hårt på slutgubben i Egypten men som tur var kom min polare ”Eddie the eagle” och hjälpte mig att hantera duvan så det gick vägen till slut.

 Man har 3 olika energimätare,en för Belmontkopian,en för fågeln och en mätare som visar mycket man kan använda sina items. Efter jag lyckats skramla på mig 7 ögon är det dags för sista stället ”The House of Ruth”. Den banan består enbart av alla bossar man tidigare mött men det finns gott om påfyllningar av alla energimätare så det är rätt lätt. Slutligen får jag möta den som håller i sista ögat och det är nån läderbud med en piska,en av dom lättaste bossarna i spelet. Efter kärringen fått smaka på min pippibird och mitt vassa svärd får jag ett lösenord. Sen kommer det sista man gör i detta spel. Man ska placera ut ögonen i rätt ordning och för att man ska kunna lista ut hur dom ska sitta har man hitta gömda ledtrådar på dom tidigare banorna. Ledtrådarna sa typ grönt öga ska vara höger om blått osv. Jag tror jag hittade alla utom en så det hade inte varit några problem att sätta dom på rätt plats men det sjuka nu var att man inte fick titta nå mer på sina ledtrådar utan det kunde man bara göra när man valde vilken bara man skulle gå till?! Så har man inte skrivit upp sina ledtrådar på ett papper är det i princip kört. Så där fick jag googla fram hur dom skulle sitta.

Sen var det slut på det roliga och den här gubben började berätta att jag var en vinnare men att ifall jag var en riktig vinnare skulle jag spela ett andra varv där alla fiender var dubbelt så snabb. Ska tydligen även finnas ett tredje varv ifall man skriver in lösenordet "FINALSTAGE" men det orkar jag inte ge mig in på.
Det var ett rätt svårt spel ändå men som med dom flesta gamla NES-spelen fixar man det om man nöter tillräckligt mycket. Jag tycker det en okej spel iaf. Värt att testa ifall du har för mycket dötid över och vill bli vansinnigt frustrerad åtskilliga gånger.


Länken får ni se rörliga bilder på spelet.

http://www.youtube.com/watch?v=Y-jxDeo5JPc

 

Total speltid: 10tim

Status: Varvat

 

Dagens Ord:

Mikrovågsugn är för amatörer

 

/RetroMask


 


Välkommen!

Inledning:


Den här bloggen kommer handla om äldre generationens tv-spel,dvs spel från 80 och 90-talet. Jag har alltid varit eggad i tv-spel enda sen jag fick mitt första Nintendo 1987. Varför jag väljer att blogga om just retrospel är för att jag inte känner samma spelglädje på den senare generationens spel. Jag kan känna att det blir för avancerat med 14 knappar på kontrollen och för drygt med 2 timmar "filmsekvenser" i varje spel. Men jag spelar även en del av dom nya spelen men då är det oftast dom gamla klassikerna som fått nyform,Mario och Zelda osv.

Mål:


Jag har försökt uppleva min pojkdröm på senare år (nä,det är inte att ligga med 3 tjejer samtidigt) vilket var att äga i princip alla spel som fanns när man var liten. Eftersom man tjänar mer pengar nu än när man var 12år så har jag lyckas samla på mig ett jävla gäng med gamla godingar och byggt ett spelrum i min lya. Men att äga en massa spel utan att lira dom känns helt värdelöst så mitt mål blir är att försöka klara alla spel jag har. Det kommer vara helt omöjligt men det är det jag kommer sikta på och förhoppningsvis kommer kanske nån stackare tycka att det är intressant att följa när jag berättar att jag slagit handen ur led när jag kört åt helvete på sista banan i Cobra Triangle.


Regler:


1. Jag kommer börja med att spela NES (Nintendo Entertainment System),även kallat Nintendo 8-bit


2. Jag kommer spela i bokstavsordning,alltså 0-9 – Z. Jag har över 200st spel så jag har ju det jag gör....


3. Jag kommer spela för att i första hand klara av spelet men blir det för omöjligt (från min synvinkel) pga utmaning eller hög tråkfaktor kommer jag ge upp till slut.


4. Ifall jag tycker det blir för utmanade med nåt spel kommer jag googla och se ifall det finns nåt fusk som gör att det blir lättare. Jag kommer självklart att skriva att jag använt mig av fusk när jag skriver om spelet.Övrigt:Det kommer förekomma ett ovårdat språk och vissa som läser det kanske känner sig kränkt eller diskriminerad men jag anser att man kan skämta om det mesta. Ifall du inte gillar det du läser kan du besöka www.ratemypoo.com och bearbeta dina genitalier till njutning.Jag kommer inte lägga ut ett nytt spel varje dag utan jag kommer lira när jag känner mig sugen och har tid.


Konsolen jag kommer lira på heter Generation NEX och ser ut så här:Det är ett nyskapat NES från 2005 av ett företag som heter Messiah. Man kan lira spel från alla regioner,dvs Europa,USA och Japan på den. En annan fin sak med denna maskin är att man inte behöver blåsa,skaka,snyta eller ligga med kassetterna för att dom ska starta upp. Du hittar mer info om den här.


Då vet ni ungefär vad som kommer hända på den här bloggen framöver. Jag kommer troligen börja på det första spelet om nån dag eller två.

Jag kommer även titta in på www.twingalaxies.com då och då för att se om det är läge på ta ett världsrekord i nåt spel.

Ha ett bart underliv så länge!
/RetroMask


RSS 2.0