RetroMask är lat

Hej kära bloggläsare!

Jag har varit väldigt oaktiv senaste tiden som ni kanske märkt av. Det finns inget särskilt jag kan skylla på egentligen mer än att jag varit lat och inte haft det riktiga spelsuget i mig nu på slutet. Mycket tid har jag istället ägnat åt ett annat slags "spel" som är poker.

Jag kommer nog inte hinna lägga ut något fler spel i år tyvärr. Många polare är hemma i byn och diverse krogrundor och liknande måste hinnas med. Men när jul och nyårstiderna är över ska jag ta tag i mitt NES-liv och nöta på och svara på era kommentarer osv.

Annars får jag önska er en brun jul och ett grått nytt hår!

/RetroMask

Barbie

Hej mamma och pappa!

Här kommer ett stolt ögonblick ni aldrig kommer att glömma. Er heterosexuella, 27-åriga son, sitter för tillfället och skriver om Barbiedockor och lägger ut det på nätet.

Så om ni läser det här gör mig inte arvlös är ni snäll.

 

Allvarligt så trodde jag aldrig att jag skulle sitta och skriva om något som hade med Barbie att göra så länge jag var vid livet. Tyvärr hade jag fel och nu sitter jag här med kuken i björnfällan.

 

Barbie är utvecklat av ett litet företag som kallades Imagineering Inc. Som jag förstår det konkade företaget i mitten på 90-talet nångång. Deras kändaste titlar enligt mig är Simpsons-spelen till NES.

 

Det släpptes i USA 1991 och 1992 i Australien och vissa delar av Europa, tack och lov aldrig i Sverige!

 

Jag aldrig ens vetat att det funnits ett Barbiespel till NES så jag har inte så höga förväntningar på det här.

 

 

Storyn i Barbie handlar om hennes drömmar inför morgondagen. Hon ska nämligen shoppa, gå på stranden, äta pizza osv osv bla bla bla… Helt jävla ointressant är det. Varje bana är en ny dröm som dockjäveln har.

 

Hade varit så mycket roligare om det handlade om den här dockan. Tänk er själva att få styra runt Charlie på en logdans och ragga övergödda kärringar.

 

 

Barbie är ett plattformsspel. Precis som vanligt när det gäller plattformsspel så börjar man på vänster sida och styr dockan åt höger tills banan är slut.

 

Man hoppar på A-knappen och kastar en kristall(?) med B-knappen. Varje gång man hoppar gör spelet ifrån sig ett äckligt ljud som gör att mute är att rekommendera på tvn.  Kristallen man kastar flyger i luften ju längre du håller in knappen och börjar dala neråt när man släpper knappen.

 

 

Det första jag märker när jag startar upp spelet är den starka färgen spelet erbjuder. Det sticker i ögonen av allt rosa och lila kladd överallt. Önskar verkligen jag hade en mindre tv när jag lirade det här.

 

Nästa grej jag upptäcker är den vidriga kontrollen. Det är spel som Barbie som får en att älska spel som Mega Man, fyfan vad vidrig styrning det är på plastslampan. Det gäller att ha bra timing i många hopp annars kommer man ingenstans. Skotten man skjuter är också ett helvete innan man lär sig hantera dem hyfsat dugligt. Om man ska skjuta på ett föremål gäller det att man beräknar exakt hur länge man ska hålla in B-knappen så kristallen dalar ner på rätt ställe. Oftast använder man skotten till att mata loppbeprydda djur som hjälper en att ta sig vidare på banan.

 

 

Man tål 5-6 träffar innan man dör. Men det finns mynt som ger en mer energi, tror 10 är max. Man har bara ett liv men 3 continues. Tar du en continue får du börja om från start på banan.

 

 

Det finns 5 världar och sammanlagt 13 banor, oftast är dom ganska likadana.

 

Det existerar ett gäng bossar som är minst sagt kreativa. Kan aldrig minnas att jag slagits mot en pizzaugn tex!?

 

 

 

Det jag vart mest snopen över när jag spelade var att tredje banan var en vattenvärld. Trodde aldrig att dom skulle göra en sån drastisk förändring på en av banorna.

 

 

Jag ville stänga av spelet så fort jag satte igång det men det hade varit ett tjänstefel, måste ju ge skiten en chans.

 

Den största utmaningen var kontrollen i början. Jag dog några gånger på dom första banorna för plastkärringen inte ville göra som jag ville. Efter ett tag vart man van med den usla kontrollen och det gick lite lättare.

 

Sista banan är man inne och vandrar i en jukebox. Hela banan handlar om att göra dryga hopp på olika noter och lp-skivor. Gör du ett dåligt hopp och landar på marken måste du börja om från början på banan eftersom marken är något slags rullband som skickar tillbaks dig. Tröttsamt störande slutbana!

 

 

Efter en stunds nötande i jukeboxen klarade jag till slut av denna misär till spel.

 

 

 

Det här är ett kopiöst dåligt skitspel! Jag kan inte ens begripa att jag äger det? Det finns sämre spel helt klart men det här ligger långt ner på listan.

 

Med ännu ett spel avklarat på listan kan jag gå vidare i livet och hoppas på att nästa ger mer glädje än det här.

 

Så om ni skulle sitta på Barbie till NES har ni den perfekta julklappen till en person ni inte tycker om!

 

En film:

http://www.youtube.com/watch?v=egLrK-1Jbq4

 

Så här tycker ScrewAttack om Barbie:

http://www.gametrailers.com/player/34365.html

 

Total Speltid:  1 timme 30 minuter

Status: Varvat

Spelvärt: 21%


Balloon Fight

Första spelet på en ny och fräsch bokstav i samlingen! I början av året 1985 släpptes det här till NES i Japan, 2 år senare kom det till Sverige. Balloon Fight är utvecklat av Nintendo och tillhör den så kallade ”svarta serien”.  Varför det kallas ”svarta serien” är för att kartongerna alltid var svarta på dom första spelen Nintendo tillverkade som släpptes i Sverige.  Idag har ”svarta serien” ofta ett högt samlarvärde hos samlare (http://www.stefan-larsson.se/Images/jpeg/Bilder/komplett-nes-svartaserien-samling.JPG). Balloon Fight har jag spelat många timmar när jag var liten. Tror det här var mitt tredje eller fjärde spel så jag har en del gamla minnen när det gäller det här spelet. När jag tänker efter kan det tom vara samma exakt samma kassett som jag ska använda mig av nu som gjorde att jag inte kunde sitta still i soffan för 20 år sen!? 

 

 

 

Det finns ingen vidare story i det här spelet, inte vad lyckats hitta i alla fall. Man kan välja mellan att spela 1 eller 2 spelare. Väljer du 2-player spelar man samtidigt och får hjälpas åt att klara banorna. Man kan även döda varandra om man spelar mot en (o)vän vilket är roligare än att samarbeta oftast. Det finns också något som kallas för Balloon Trip som bara gäller för 1 spelare.

 

 

 

Man är en snubbe med 2 ballonger fastknutna på ryggen. Med A och B-knapparna flaxar gubben med armarna så man flyger, fråga mig inte vad ballongerna innehåller? Annars styr man hjälten med ”korset” som vanligt.  När man spelar är det ganska svårt att se vad som händer eftersom grafiken inte är allt för detaljerad, men man får dra vissa slutsatser från bilden på framsidan av spelet.  Varje bana består utav en ruta. Det tar aldrig stopp om du flaxar åt höger eller vänster eftersom du kan ”loopa” bilden. Så styr du herr ballongfarbror längst åt höger hamnar du på vänster sida. För att klara en bana, eller ”phase” som dom kallar det i det här spelet, måste döda alla fiender. Jag vet inte riktigt vad det är för något man ska ta kol på för att komma till en ny nivå men på framsidan ser det ut som en pajas med en näbbmask eller nåt? Hur som helst gäller det att förstöra deras ballong. Man smäller ballongerna genom att landa ovanpå dem, likadant gäller när fienderna ska förstöra dina ballonger. Men eftersom du har två ballonger tål du två träffar innan du dör. Tydligen ska det vara svårare att styra gubben när man bara har en ballong men det har jag aldrig märkt av? När man sprängt näbbmaskens ballong svävar han sakta ner med sin fallskärm utfälld. Landar han på marken blåser, pumpar eller fiser han upp en ny ballong ganska fort igen. För att få slut på deras liv gäller det att man går till attack medans fallskärmen är utfälld eller när dom jobbar på att blåsa upp en ny ballong. Det finns även en vattenpöl på varje bana som man bör akta sig för. Flaxar du omkring för nära vattenytan finns det en stor chans att en surgädda hoppar upp och slukar dig som Heather Brooke slukar en penis! Det spelar ingen roll om du har en eller två ballonger, fisken är glupsk! Om fienderna hamnar i vattnet när dom glider ner med sin fallskärm blir det också fiskmat av det hela. På alla banor finns det moln som skickar ut stjärnor som studsar omkring på banan tills den hamnar i vattnet eller på gubben om du håller på för länge. Ju längre fram i spelet du kommer ju fortare kommer det bli oväder. Likadant här om du får en träff av en stjärna så förlorar du ett liv även om du har 2 ballonger att leka med.

 

 

 

Efter du klarat 3 banor i rad kommer det alltid en bonusbana och så är det hela spelet igenom. Bonusbanorna består utav 4st rör som slumpmässigt skickar ut ballonger. Tar du alla 20 ballonger får du extra mycket poäng i bonus. Om du tar dig till en bonusbana med bara en ballong kommer du automatiskt få börja bonusen med 2st.

 

 

 

 

 

Man har 3st liv och kan aldrig få ett extraliv. Jag ville minnas att jag tyckte det här var ett ganska svårt spel när jag var liten men jag kan inte riktigt hålla med om det idag. När man klarat 15-20 banor sådär kommer man tillbaks till banor man redan spelat fast med snabbare fiender och aggressivare åskmoln. Taktiken är ganska simpel. Håll dig högt uppe på bilden och gör en attack på fienden när dom flyger strax under dig.  Jag vet inte riktigt hur långt jag kom på första försöket men jag fick runt 600 000 poäng och det kändes som ett personligt rekord. Det var verkligen betydligt lättare att köra Balloon Fight 20 år senare. Antingen är jag bara allmänt bättre eller så var jag en idiot som barn! Nästa försök jag gör varvar jag poängmätaren (999900 var tydligen max) och tar mig till phase 70. Jag funderade på om jag skulle köra en till gång för att komma till phase 99 och antagligen varva den mätare också men jag orkade inte. Känns som 1,5 miljoner poäng och 70 banor får räcka, jag anser att spelet är avklarat.

 

 

 

 

Men det är inte riktigt slut än… Som jag nämnde i början av texten finns det ett till litet spel kallat Balloon Trip. Här gäller det att akta sig för stjärnor som är utspridda överallt. Bilden rör sig sakta åt höger och det gäller att flaxa omkring med precision för att undvika stjärnorna. Det här är helt klart svårare än det ”vanliga” spelet. Du tål en träff sen är du körd! Det finns ingen möjlighet att stå still på marken för det hela utspelar sig över vatten med en hungrig firre. Poängen ökar hela tiden av sig själv när bilden rör sig. Det finns också ballonger du kan plocka för att öka dina poäng. När man börjar ser man längst upp till höger att man är rankad 50 och desto mer poäng du får ju lägre ner på rankingen hamnar du. När jag var liten fantiserade jag alltid om vad som skulle hända när man vart rankad nummer 1? Nu, 20 år senare kan jag avslöja för er alla där hemma det magiska som inträffade när jag ÄNTLIGEN lyckades hamna på första plats i rankingen på Balloon Trip efter 2 försök i vuxen ålder! Stäng av radion, kasta ut flickvännen och fäst fast era läsglasögon framför plytet för jag kräver er fulla koncentration just nu! Det jag fick skåda på bilden på min relativt nyköpta tv när jag för första gången i mitt lyckats bli rankad numero ett i ett spel jag spelade första gången för 20 år sen var självklart inte ett skit. Vad trodde jag som barn egentligen? Jag trodde kanske att en pixelanimerad bild på Charles Bronson skulle dyka upp och säga att jag var den bästa människan på jorden eller nåt? Nu har jag i alla fall lyckas med det så jag får väl vara nöjd.

 

 

 

 

Allt som allt är Balloon Fight ett trevligt litet spel. Visst att det kanske är ett enformigt spel men jag finner ändå det hela som ett charmigt spel. Man kan inte vänta sig allt för stor varians på dom tidiga titlarna till NES. Om ni tänkt lira det här så uppmuntrar jag starkt till att spela 2-player och ge er på varandras ballonger, betydligt roligare än att vara ett team. Det kom även en uppföljare till Game Boy som heter Balloon Kid. Jag har aldrig testat det men jag är sugen på se vad det är för något.

 

Här kommer 2 filmer om Balloon Fight:

 

1-Player Game:

http://www.youtube.com/watch?v=IbmnqyGnJRc

 

Balloon Trip (dansa gärna till musiken):

http://www.youtube.com/watch?v=FKP0R6vGc0Y&feature=related

 

 Speltid: 1 timme och 30 min

Status: Varvat

Spelvärt: 79%

 

/RetroMask

 


Mitt spelhål!

Jag tänkte lägga ut lite bilder på rummet i min lya som får höra mest svordomar. Vet inte riktigt hur intressant folk tycker det är att se mitt ”arbetsrum” men om ni inte gillar det får ni blunda. Många tror kanske jag har väggarna dekorerat med nakenbilder på Samus och spännbilder på Mario men jag kör det ganska ”plain and simple”. Jag är trots allt mer en spelare än en samlare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så ser det ut i hålet, hela rummet är en riktig brudmagnet vill jag lova! Eller ja, min mamma sa att det var fint där…. eller nja, hon sa att det var vädrat där när jag hade haft fönstret öppen en gång.

 

Vad tycker ni bör förbättras med denna blogg? Är det nåt ni stör er så var inte blyga på kommentera det, kritik är bra att ta lärdom av. Är det något ni saknar här? Jag har funderat på om jag ska lägga ut hela min lista på spel så ni kan se vilket jag kommer blogga om nästa gång. Är det en bra idé eller är det bättre att hålla det hemligt tills jag lägger ut ett nytt inlägg? Fick även ett tips i ett forum att jag borde ha någon slags önskelista vilket som ska bli mitt nästa spel. Vad tycker ni, skulle det vara kul med en önskebrunn?

 

Vill också tipsa om en svensk sida som alla NES entusiaster bör vara medlem på:

 

http://www.nesdb.se/index.php

 

Registrera er på den sidan och gå lös i forumet!

 

Slutligen vill jag bara tacka alla som läser den här bloggen!

 

Ha det alla tiders

/RetroMask


Arch Rivals: A Basket Brawl!

Nu har jag kommit till sista spelet på bokstaven A i min samling. Arch Rivals släpptes 1990 av Acclaim till NES. Redan 1989 fanns spelet men då i arkadformat utvecklat av Midway. Jag kan ha testat det här vid något tillfälle på 90-talet i en spelhall. Känns oftast som spelen blev skit när dom släppt olika arkadtitlar till NES. Det hela fungerade bättre till 16-bits maskinerna. Dax att se om det här är ett skitspel eller inte?

 

 

 

Arch Rivals är ett våldsamt basketspel där man spelar 2 mot 2. Det som är speciellt med det här basketspelet är att man inte kan få någon foul. Man får ge varandra raka högerklockor utan att domaren ens lyfter på ögonbrynet.

 

 

 

Det finns som alternativ att spela mot varandra men eftersom jag inte har någon kompis som vill spela alla värdelösa skitspel med mig så blir det 1-player game än en gång. Du kan välja mellan 4 olika lag att spela med. När du valt lag får välja vilken spelare du vill styra runt på planen. Det finns 8st olika spelare på varje lag men alla lagen har samma spelare så det känns ganska ointressant vad man väljer för lag. Varför kunde dom inte haft 2 ”unika” gubbar att välja mellan i varje lag istället för att köra samma skit hur man än väljer? Jag har testat spela några av gubbarna och jag märker ingen skillnad vare sig man är en mörk man med en grön tuppkam eller en vit snubbe med pudelfrisyr, alla gubbar verkar vara samma dynga. Det enda som kan skilja är färgen på håret och huden tror jag. Förbannade tattare!

 

 

 

Man styr alltså bara en gubbe på planen, medspelaren är kontrollerad av datorn. Du kan styra ifall du vill datorn ska passa till dig eller dra iväg ett skott men han springer runt på planen av sig själv som en vilsen pedofil i ett dagis (var jag för grov nu?). Kontrollerna är simpla som vanligt. Du passar på B och skjuter på A när du har bollen. När du inte håller i bollen lämnar du knogmackor med B-knappen och hoppblockar med A-knappen. Hoppblockningen har jag aldrig förstått, har inte lyckas blocka en enda boll? Det är hyfsat lätt att försvara sig med smockorna för att överta bollen och lägga in en dunk. När du insett hur knapparna fungerar så blir det inga större problem att vinna. Jag har inte hittat något sett att spela en slags turnering utan bara vanliga matcher där du väljer vilket lag du ska möta? När du vunnit en match får du se statistik på hur matchen gått.

 

 

 

 

Arch Rivals är ett satans dåligt spel, i alla fall om man spelar 1-player. Man blir uttråkad på sekunder! Det är mycket möjligt att arkadversionen är rolig med till NES är det helt odugligt. En liten detalj jag blir vansinnig på är dem 10 första sekunderna i musiken när man spelar. Eftersom det blir mål ungefär var elfte sekund så börjar musiken om hela jävla tiden! Jag säger inte att det är en låt jag skulle haft på min Ipod men varför kunde inte Acclaim låtit låten rulla på hela tiden istället för att den ska börja om 80 gånger på en match?  Jag kan eventuellt se lite nöje i att möta en polare men att sitta och spela det här ensam är lika värdelöst som att tvätta en pissränna på krogen med tungan. Jag klarade en match och spelet började om så jag måste antagligen se det som ett varvat spel, eller?  

Här kommer en film på spelet:

http://www.youtube.com/watch?v=_rT2fNO236I

 

 

 

Speltid: 1 Timme

Status: Varvat

Spelvärt: 19%

 

/RetroMask

 


RSS 2.0